Què és Reinicia’t?

Les actuacions programades al projecte Reinicia’t van finalitzar el 31 de desembre de 2011.

Reinicia´t és un projecte innovador d’ àmbit català, que té com a objectius principals millorar l’opinió pública respecte al fracàs empresarial i ajudar a les persones empresàries i autònomes que han viscut una experiència empresarial fallida, donar-los el suport necessari perquè siguin conscients de la seva situació, l’acceptin, i puguin tenir la confiança i els recursos necessaris per a tornar a emprendre un nou negoci o bé reincorporar-se al món laboral.

A través d’experts professionals oferirem el suport i assessorament a cada persona en funció de les seves necessitats i sobretot en l’ àmbit de la resiliència, assessorament jurídic-socioeconòmic, i acompanyament en el procés de tornar a emprendre un negoci o de reinserció en el món laboral.

Hem concretat el projecte en 4 actuacions:

  1. Creació de la metodologia d’atenció a les persones empresàries o emprenedores que han viscut una experiència empresarial fallida.
  2. Difusió del projecte per aconseguir un canvi cultural respecte al fracàs empresarial.
  3. Atenció i assessorament a les persones autònomes i/o empresàries per tal de donar-los el suport i acompanyament en el procés de tornar a emprendre o bé recol·locar-se.
  4. Difondre els casos d’èxit de persones ateses al projecte per tal que serveixin d’exemple a altres persones que es puguin trobar en una situació semblant.

Objecte del projecte

Millorar l’opinió pública respecte al fracàs empresarial i ajudar a les persones empresàries i autònomes que han viscut una experiència empresarial fallida amb els recursos necessaris per a “tornar a emprendre un nou negoci” o bé “reincorporar-se al món laboral”.

 

Qui es pot beneficiar d’aquest projecte?

 Persones desocupades que hagin estat donades d’alta com a autònomes, o persones empresàries que hagin tancat el negoci o estiguin en situació de tancament imminent, i que vulguin tornar a emprendre una activitat empresarial o un negoci per compte propi.

Entitats participants

Logo_CecotCecot
C/Sant Pau, núm. 6 – 08221 Terrassa (Barcelona)
Contacte: Rosa M. Guerrero
Tel.: 93 736 60 50
A/e: rosa.guerrero@cecot.org
Logo_pimecFundació Privada PIMEC Acció Social
C/Viladomat, núm.174 – 08015 Barcelona
Contacte: Anna Ferre
Tel.: 902 496 450
A/e: annaferre@fundaciopimec.org
Ctac
CTAC (Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya)
C/Sant Oleguer, núm.17, bxos. – 08001 Barcelona
Contacte: Vanessa López
Tel.: 93 601 10 00
A/e:vlopez@catalunya.ugt.org
Trade
FS TRADE (Federació Sindical de Treballadors Autònoms Dependents)
Via Laietana, núm. 16, 1ª planta – 08003 Barcelona
Contacte: Ana Maria Pérez
Tel.: 93 481 27 43
A/e:trade@ccoo.cat


 
       

Per què treballar conjuntament?

El fet d’associar-nos ens permet treballar una metodologia conjunta d’atenció adreçada a les persones empresàries, fer la difusió per tal de minimitzar l’estigma que suposa per una persona haver viscut una experiència empresarial o professional fallida, i atendre a persones autònomes i empresàries en tot el territori català.

Com a entitats ens complementem pel fet d’ésser dues associacions d’empreses i dues de persones autònomes, i les nostres actuacions incideixen en diferents àrees.

Entrades recents

El 49,3% dels usuaris del programa Reinicia’t han tornat a emprendre o s’han recol·locat laboralment

  • Els professionals del Reinicia’t han pogut ajudar a 52 empresaris a reflotar la seva empresa durant l’any de desenvolupament del programa-pilot.
  • Les entitats promotores del Reinicia’t insisteixen al Govern l’establiment d’un mecanisme similar als límits a l’embargament dels sous que estableix la Llei d’Enjudiciament Civil però en relació als beneficis de l’empresa.

El Reinicia’t, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, està impulsat per la patronal Cecot, la Fundació PIMEC, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i la Federació de Treballadors Autònoms Dependents (FS TRADE-CCOO), ha incidit en ajudar les persones empresàries o autònomes que han hagut de viure una experiència empresarial fallida.

Barcelona, 27 de setembre de 2012. El mes de gener va tenir lloc l’acte de cloenda del programa Reinicia’t. Torna a emprendre a l’auditori del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu d’aquell acte va ser el de fer balanç públic d’un any de programa-pilot, tot i que, com es va anunciar, les dades definitives s’havien de quantificar a finals del primer semestre d’enguany, quan alguns dels processos de recol·locació o de creació d’empresa iniciats a finals de l’any passat, s’haguessin materialitzat.

El balanç del projecte ha estat positiu a tots els efectes ja que el 49,3% de les persones que l’han realitzat han iniciat nova activitat (9%), han creat una empresa (6%), han reflotat l’empresa (25%), o bé han estat recol·locats professionalment (9%). Al mes de gener aquest percentatge era del 29%.

El programa Reinicia’t. Torna a emprendre es va posar en marxa a l’any 2011 amb l’objectiu de donar suport a persones que, donades d’alta com a autònomes o empresàries, s’haguessin vist obligades a tancar el negoci o estiguessin en situació de tancament imminent i que volguessin tornar a emprendre una activitat empresarial i un negoci per compte propi. Un segon objectiu del programa ha estat el de promoure que part de l’èxit radica en la superació i perseverança davant del fracàs. 

Propostes polítiques

Des de les organitzacions promotores s’insisteix en la necessitat d’ajudar aquest col·lectiu a acceptar la nova situació en la que es troben i donar-los el suport i els recursos necessaris per tornar a emprendre o bé afavorir la seva reinserció en el món del treball. Són persones que ja han emprès i no es pot perdre l’oportunitat que tornin a fer-ho.

En aquest sentit, com a resultat d’un any de programa, la patronal Cecot, Fundació PIMEC, CTAC i FS-TRADE han elaborat un document de conclusions, recomanacions i propostes polítiques que ja s´han lliurat al Departament d’Empresa i Ocupació per tal de reactivar i incidir en aquells aspectes que poden ajudar a millorar la generació de teixit empresarial i ocupació. Entre les recomanacions, les entitats proposen la creació d’un Registre Públic on hi consti el patrimoni que la persona emprenedora (empresari/ària) exposa i afecta al seu negoci, i que sigui només aquest patrimoni el que estigui afectat per les responsabilitats derivades del decurs del negoci. Amb això s’aconseguiria resoldre dos aspectes detectats durant el programa Reinicia’t: d’una banda, limitar la responsabilitat al patrimoni afecte a l’activitat, i de l’altra que aquest patrimoni sigui públic i tothom qui el vulgui consultar pugui saber el seu nivell de solvència i la seva aposta envers el negoci.

Una altra de les recomanacions fa referència a l’embargament dels bens de la persona empresària. De la mateixa forma que la llei d’Enjudiciament Civil estableix uns límits a l’embargament dels sous, a criteri de les entitats promotores caldria establir un mecanisme similar en relació als beneficis de l’empresa.

Moltes persones acaben iniciant una activitat, treballant pel seu compte, però o bé no s’han donat d’alta a la Seguretat Social o ni tan sols a l’IAE perquè es troben amb un nivell de deutes alt, perquè els ingressos o vendes són molt baixos o perquè no tenen possibilitat d’accés a finançament. Aquest és un dels motius pel qual les entitats impulsores del Reinicia’t, proposen al Govern que estableixi mecanismes que permetin a aquestes persones tornar als circuits de legalitat establerts.

Resultats obtinguts

Durant el temps de programa, incloent-hi el primer semestre de 2012, els tècnics i assessors de Reinicia’t han atès 211 persones empresàries, més de l’objectiu marcat per les organitzacions, que han hagut de tancar la seva empresa o bé que estava en fase de tancament. Aquestes persones han rebut assessorament psicològic (54%), jurídic i econòmic (70%), així com formació o sessions de coaching que els permet recuperar l’autoestima, tenir més confiança, facilitar-los la reorientació professional i l’ajuda necessària per tornar a emprendre una nova activitat empresarial o bé incorporar-se al mercat de treball. En aquest sentit, un 37% dels usuaris ha rebut l’assessorament per tornar a emprendre i un 21% han rebut assessorament per recol·locar-se per compte aliena.

De la gestió realitzada, se’n desprenen resultats que les entitats consideren positius com ara el fet d’haver pogut ajudar a reactivar un 24,62% de les persones emprenedores que es trobaven amb greus dificultats quan van entrar al programa. Un 42’3% dels usuaris que es van assessorar per tornar a emprendre, ha creat una empresa o ha iniciat de nou l’activitat i un 43,18% d’usuaris que han rebut assessorament per recol·locar-se, s’han recol·locat al mercat de treball.

Del total de persones usuàries del programa, un 80% no ha abandonat el programa i se’ls ha fet seguiment i acompanyament durant tot el procés.

Pel que fa al perfil d’usuaris, es tracta majoritàriament d’homes (65%), entre 45 i 54 anys (43%), el 32% dels quals té estudis postsecundaris i el 28% estudis superiors. El 53% dels usuaris continua en actiu per compte propi, amb forma fiscal d’empresari individual (40%), amb una experiència com a autònom superior a 5 anys (72%).

El Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu donen suport al Programa Reinicia’t. Torna a emprendre.

– Descarregueu-vos aquí el balanç de resultats complert.

– Descarregueu-vos aquí el document de Conclusions, recomanacions i propostes polítiques.

  1. Reinicia’t, TN Migdia (Tv3) Comentaris tancats a Reinicia’t, TN Migdia (Tv3)
  2. El 29% d’usuaris del Reinicia’t han creat un empresa o s´han recol.locat en un any Comentaris tancats a El 29% d’usuaris del Reinicia’t han creat un empresa o s´han recol.locat en un any
  3. Més de 200 emprenedors participen en el programa formatiu ‘Reinicia’t’ Comentaris tancats a Més de 200 emprenedors participen en el programa formatiu ‘Reinicia’t’
  4. Clausura del programa ‘Reinicia’t’ contra el fracaso empresarial Comentaris tancats a Clausura del programa ‘Reinicia’t’ contra el fracaso empresarial